Selecteer een pagina

BABEL ARCHITECTUURPRIJS VOOR IKC ZAANPLEIN (ROGGEPLEIN)

Voor de Babel Architectuurprijs zijn we met maar liefst drie projecten genomineerd. Maar er kan natuurlijk maar een project winnen en de jury heeft gekozen voor … tromgeroffel … Het IKC Het Zaanplein. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee! Driewerf hoera!

“Het gebouw biedt veel meer rijkdom dan functioneel is vereist,” aldus de juryvoorzitter.

Meer informatie over de overwegingen van de jury, een interview met de winnaar en een essay over de morele plicht bij het ontwerp van gebouwen steeds nieuwe wegen in te slaan, is te vinden in een online magazine. We danken de jury voor de keuze, Bald architecture voor de glorieuze samenwerking, Opdrachtgever Stichting Agora voor het vertrouwen, bouwmanager Peter Kieft en procesmanager Esther Laarman voor de continuïteit, Aannemer Ooms voor de bouw en het bouwproces, Sijperda-Hardy voor de installatieadviezen en Rutgers voor de uitwerking daarvan, Berkhout Tros voor de efficiënte constructie, Metselbedrijf Taams Krommenie voor het mooie metselwerk, KTR3 voor de schitterende kaders om de kozijnen. Ter verhoging van de feestvreugde hebben we de prachtige foto’s van Luuk Kramer mogen gebruiken voor op de website, waarvoor dank.

We wensen de gebruikers veel plezier van de school en jullie hebben in ieder geval een uitmuntende directeur in Willem Lamers, hij heeft tenslotte één nunc architect een uitstekende basisopleiding kunnen meegeven…

Via deze link kun je de beelden bekijken die we maakten toen er nog geen echte steen gestapeld was…

Twee basisscholen, RKBS Willibrord en CBS de Saenparel gaan samen een nieuw gebouw delen in de Rosmolenwijk, IKC Het Zaanplein. In dit integraal kindcentrum zal ook plaats zijn voor kinderdagopvang de Tinteltuin.

Onderwijs leeft en beweegt. Wijzigingen in lesmethoden, computergebruik en in aantallen leerlingen zorgen voor een continue proces van verandering. IKC Zaanplein wordt een helder gebouw dat eenvoudig mee kan bewegen met deze veranderingen door bijvoorbeeld de koppeling van lokalen door het openzetten van grote schuifpanelen. Een duidelijke opeenvolging van collectieve ruimten, van de entree via de gezamenlijke ruimten naar de onderwijsruimten, geeft het gebouw structuur en plaats voor ontmoetingen. Ons ontwerp aan het Lijns Tewisz Roggeplein voegt zich opvallend gemakkelijk in de kenmerkende stedenbouw en architectuur van dit deel van de rosmolenbuurt. We benutten de bestaande straatstructuren en verbinden de nieuwbouw van het IKC met de schaal en de materialen van de omliggende wijk. Het hoge front opent zich door de grote glazen entreepui die het voorplein met de theatertrap van de school verbindt. De centrale entree kan eenvoudig afgesloten worden van de rest van de school, zodat deze ook opengesteld kan worden voor bijeenkomsten. Op de begane grond wordt bijna het hele bouwkavel benut. Hier zijn de ruimten voor de kleuters en de kinderdagopvang om een patio geplaatst. De eerste en tweede verdieping grenzen aan het Roggeplein, hier zullen groepen drie tot en met acht zich kunnen ontwikkelen.

DETAILS

Opdrachtgever Stichting Agora

Programma 18 lokalen basis-onderwijs, 2 lokalen kinderdagopvang en bijeenkomstruimte

Locatie Zaandam

Jaar ontwerp 2016

Jaar Uitvoering 2019

Samenwerking BALD architecture

Bouwmanagement Peter Kieft 

Aannemer Ooms Bouw

Fotografie Luuk Kramer

Juryrapport in dit online magazine

Pin It on Pinterest

Share This
UA-9346222-1