Selecteer een pagina

FIETSENSTALLING DE DROOGSCHUUR

Fietsenstalling de Droogschuur maakt onderdeel uit van de spooroverbouwing Zaandam. Deze overbouwing verbindt de centrumzijde via een fiets- en voetgangersroute met de westzijde van Zaandam. Aan de overbouwing komt de nieuwe stations entree, circa 540 m² voor commerciële voorzieningen en circa 125 m² voor een horecagelegenheid. Aan de westkant van de overbouwing komt deze fietsenstalling, goed voor 1350 fietsen met een toekomstige uitbreidingsmogelijkheid naar ca. 1800 fietsparkeerplaatsen. In 1920 schilderde Herman Heijenbrock dichtbij station Zaandam stoomzagerij De Veldlust. Op dit schilderij is een fragment te zien van bebouwing langs een molenpad waarop de kleine schaal afgewisseld wordt met grotere gebouwen. Een doorlopende daklijn, en gebouwen die iets abstracter zijn geschilderd dan het in het echt was. We hebben dit als leidraad gebuikt bij het vertalen van de Zaanse beeldtaal naar het heden. Daarnaast is de Zaanse droogschuur een inspiratiebron voor het ontwerp van de fietsenstalling. Dit historische type voorziet in een gebouw met een heldere structuur en een minimale, open gevel van houten latten. Fietsenstalling de Droogschuur krijgt twee entrees; een toegang aan het Stationsplein West en een op de 8 meter hoger gelegen route van de spooroverbouwing. De inrichting is efficiënt en sociaal veilig: één luie doorgaande helixvormige hellingbaan verbindt beide entrees met alle parkeerplekken. De open hoeken en de opengewerkte gevel zorgen voor continu zicht over zowel de stalling als de omgeving. Door de langzaam rond een centrale vide oplopende vloeren ontstaan op elke plek nieuwe doorzichten. Spectaculaire trappen door de vide vormen voor de bezoekers snelle shortcuts naar fiets of bestemming.

In 2020 is de Droogschuur genomineerd voor de Arie Keppler prijs.

Meer informatie over de andere onderdelen van deze opdracht, de verbouwing van het station, de nieuwe entree en de commerciële ruimten vind je hier. Onder het kopje nieuws is van de spooroverbouwing en de fietsenstalling die hier deel vanuit maakt de bouw terug te zien: ZSO-bouw (7), ZSO-bouw (6), ZSO-bouw (5)ZSO-bouw (4)ZSO-bouw (3)ZSO-bouw (2) en ZSO-bouw (1)

Dit wordt onze tweede grote fietsenstalling, de eerste is gebouwd in de Vinkenstraat, en hier te zien: Fietsenpakhuis

Van de officiële opening van de spooroverbouwing is een video gemaakt door gemeente Zaanstad, de NS, Vervoerregio Amsterdam en ProRail.

 

 

 

DETAILS

Opdrachtgever NS stations

Programma fietsparkeervoorziening

Locatie Zaandam

Jaar ontwerp 2015

Jaar bouw 2018-2020

Video Ontwerp ZSO 1 En ZSO 2

Video Officiële opening

Aannemer Hegeman Bouw&Infra

Nominatie Arie Keppler prijs

Artikel NRC

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This
UA-9346222-1