Selecteer een pagina

HERMAN GORTER – ONDERBOUW

Dit ontwerp betreft de huisvesting voor de onderbouw van de Herman Gorterschool aan de Burgemeester Smitstraat in Zaandam.

De uitzonderlijke driehoekige locatie is vertaald in een uiterst compact schoolgebouw waarin alle lokalen rond een gemeenschappelijke ruimte zijn geplaatst. In de nieuwbouw zijn alle onderbouwgroepen gehuisvest. Het gebouw sluit qua maat, schaal en materialisering goed aan bij de buurt waarin het ligt. Zo is het gebouw aan alle zijden waar de omliggende woningen op uitkijken maar één verdieping hoog en krijgt de school aan de straat een extra verdieping. Het materiaalgebruik in een oranje baksteen en dakpannen ontleent zijn inspiratie aan de omliggende woningbouw. De ruim bemeten kozijnen gekaderd in witte aluminium frames en de duidelijke entree geven de school herkenbaarheid.

Een tweede entree maakt het mogelijk de ruimten voor de kinderopvang ook afzonderlijk buiten schooltijd te gebruiken. Alle lesgroepen en het speellokaal zijn direct toegankelijk vanuit de gele collectieve ruimte in het hart van de school. Deze flexibele ruimte kan als uitloop voor de lokalen, als bieb, als speelplek of als presentatieruimte voor de eindvoorstelling worden gebruikt.

DETAILS

Opdrachtgever Stichting Zaanprimair

Programma 13 lokalen basis-onderwijs, 3 lokalen kinderdagopvang en bijeenkomstruimte

Locatie Zaandam

Jaar ontwerp 2016

Jaar Uitvoering 2019/20

Samenwerking BALD architecture

Bouwmanagement Peter Kieft 

Aannemer Ooms Bouw

Fotografie Maarten Steunenberg

Pin It on Pinterest

Share This
UA-9346222-1