Selecteer een pagina

DECOLEGNO

Het verzoek was om een krachtig herkenbaar gebouw te ontwerpen dat aansluit bij de missie van DecoLegno; het realiseren van kwalitatieve, esthetische en duurzame ontwerpen en materialen. Hoe maak je het gebouw zó dat het vanzelfsprekend aansluit bij de naastgelegen gebouwen en tegelijkertijd een expressieve beëindiging van de toekomstige straatwand vormt? Hoe konden we de showroom naar buiten toe zichtbaar te maken zodat het interieur exterieur zou worden? Dat waren de vragen die in de eerste gesprekken met onze opdrachtgever en het Q-team Hoogtij besproken werden, en waaraan onze eerste schetsen werden getoetst.

Het ontwerp refereert met de zwarte gevels en de gevouwen daken aan de schuren en houtdrogerijen zoals je die vroeger zag in de Zaanstreek, maar dan met de kennis van nu. Op de gevels heeft het zwart geteerde hout uit het verleden plaats gemaakt voor strak zwart staal met verticale belijning. De bijzondere plekken zijn uit de hoofdmassa gespaard en afgewerkt met een lattenwerk van warm bamboe.

Duurzaamheid is voor DecoLegno een belangrijk aspect. Dit komt allereerst tot uiting in de duurzame en tijdloze materialen van het gebouw. Daarnaast is het interieur flexibel te gebruiken zodat het gebouw in de toekomst makkelijk kan worden aangepast aan veranderingen in gebruik. De installaties voor verwarming en koeling zijn geïntegreerd in het ontwerp en gebruiken zo min mogelijk fossiele brandstoffen. Uiteraard geen gas maar groene elektriciteit en een eigen opwekking met zonnecollectoren. Omdat we vloerverwarming toepassen beperken we de benodigde energievraag voor de verwarming en koeling.

DETAILS

Opdrachtgever DecoLegno

Programma bedrijfsgebouw

Locatie Westzaan

Jaar ontwerp 2020

Jaar uitvoering 2022

Aannemer Hecon Bouwgroep

Technische uitwerking B22

 

Pin It on Pinterest

Share This
UA-9346222-1