Fietsenstalling de Droogschuur is genomineerd voor de Arie Keppler Prijs 2020!
De Arie Keppler Prijs is een prijs voor ruimtelijke kwaliteit in de volle breedte, in de geest van het sociaal-maatschappelijke engagement van Arie Keppler. De tien genomineerden van de Arie Keppler Prijs 2020 vertegenwoordigen actuele en urgente thema’s binnen Noord-Holland, maar ook daarbuiten.
Dit jaar is de selectie van de nominaties gebaseerd op drie leidmotieven: allereerst is er de sociale kracht. Wat geeft een gebouw of plan terug aan de omgeving, wat doet een ontwerp met de openbare ruimte, op welke manier zijn de bewoners en gebruikers bediend? Ook wordt er gekeken naar de reparatiekracht. Hoe wordt omgegaan met de cultuurhistorische context, het stedenbouwkundige weefsel en de logica van het landschap? Ten slotte is er de ruimtelijke kwaliteit waarbij de meer klassieke criteria van een architectuurprijs naar voren komen, zoals een sterk ontwerp, spectaculaire ruimtelijkheid, verfijnd materiaalgebruik en inventieve plattegronden.
De vakjury heeft uit 122 inzendingen de volgende tien projecten genomineerd voor de Arie Keppler Prijs 2020:
- Uitbreiding Rietveldacademie en Sandberg Instituut, Amsterdam – Studio Paulien Bremmer | Fedlev in samenwerking met Hootsmans / Stichting Gerrit Rietveld Academie
- Jeruzalem, Amsterdam – Studio9dots, Hooyschuur, Heren5 / Woningstichting Rochdale
- Portiersloge, Amsterdam – BureauVanEig / gemeente Amsterdam
- De Kwekerij, Hilversum – Hilversum Marketing / gemeente Hilversum
- Broekmanhuis, Amsterdam Osdorp – Ponec de Winter / CPO Broekmanhuis
- Freebooter, Amsterdam – GG-loop
- Hooihuisboerderij, Amsterdam – Bastiaan Jongerius Architecten / Jacqueline Sinke, Bart Sjollesma
- SET, Amsterdam – SVP architectuur en stedenbouw / De Alliantie
- De Droogschuur, Zaandam – nunc architecten / NS Stations, ProRail, gemeente Zaanstad
- Centrumplan Groeneplaats, Den Burg – GeO architecten / Aannemingsbedrijf A. Tuin BV
De winnaars moeten een rimpeling veroorzaken. Ze wijzen de weg naar toekomstige oplossingen van hedendaagse problemen. Elk relevant thema wordt door hen afgevinkt: een goede stads- of dorpsreparatie met sociale kracht, gevat in een fantastisch ontwerp. Om de Arie Keppler Prijs te winnen, is alleen ruimtelijke kwaliteit dus niet voldoende. Uiteindelijk is er niet voor de Droogschuur gekozen maar er zijn over onze ingezonden projecten gelukkig genoeg lovende woorden gevallen in het juryrapport.